Posted by uçan adam Posted on 07:06 | No comments

MANDELA BABAYI TANIYALIM

MANDELA BABAYI TANIYORUZ...
Johannesburg'da gezerken bir çok yerde bu güleç yüzlü dans eder pozları olan neşeli ihtiyarı görüyordum. Her yerde resimleri heykelleri magnetleri sözleri ve kitapları dolaşıyordu. Bu ‪#‎Uçanadam‬ fotoğrafını da Johannesburg'un en büyük alışverişmerkezi Mandela's Square'de çekildim. Evet bu adamın Mandela olduğunu biliyordum. Ama Mandela'yı ne kadar tanıyordum? Kısa bir araştırmadan sonra büyük bir saygıyı hak eden gerçek bir ''özgürlük savaşçısı''nı buldum karşımda. Çileli bir ömrün sonunda halkını beyazların (batının) sömürüsünden kurtaran bilgin bir lider...
Mandela hakkında kısa bilgiler derledim sizin için:
GÜNEY AFRİKA ULUSUNUN BABASI
-NELSON MANDELA-
Güney Afrika’da Tembu kabilesinde doğan Mandela müthiş bir başarı ve hayat hikayesiyle Güney Afrika’nın ilk siyahi devle başkanı olmuştur. Devlet Başkanı olarak yeni bir anayasa oluşturdu ve toprak reformu, yoksullukla mücadele ve sağlığın iyileştirilmesi gibi politikaları uygularken Doğruluk ve Uzlaşma Komisyonu'nu geçmişte yaşanan insan hakları ihlalini araştırması için oluşturdu. Mandela daha sonra ulusal lider olarak hayır işlerinde yer aldı ve daha çok yoksullukla ve AIDS ile mücadele etti.
Nelson Mandela, dünyanın en ünlü mahkumu olarak anılmıştır. Güney Afrika'da Robben Adası'nda 27 yıl hapiste kaldıktan sonra 1980'li yıllarda, ırkçılığa karşı mücadelenin bütün dünyada yoğunlaşması üzerine adı duyuldu. 1990 yılında devlet başkanı De Klerk tarafından şartsız olarak serbest bırakıldı. Serbest bırakıldığı zaman 71 yaşındaydı. Serbest bırakılmasına Güney Afrika siyahlarının yanında birçok beyaz da sevindi. Mandela'nın "Mücadele benim hayatımdır. Hayatımın sonuna kadar siyahların bağımsızlığı için mücadele edeceğim." demesi, halk arasında onu bayraklaştırdı.
1990'da hapisten çıkınca demokratik bir Güney Afrika kurulması için çalışmıştır ve kurmuştur. Afrikalılar, Mandela olmadan bunun gerçekleşemeyeceğine inanır. Bugün Mandela, bir özgürlük savaşçısı olarak kabul edilmektedir. 40 yıl içinde 100'den fazla ödül almıştır. 10 Mayıs 1994'te Güney Afrika'nın ilk siyah devlet başkanı seçildi. Güney Afrika'da, kendi kabilesindeki büyüklerin kendisine taktıkları Madiba lakabıyla tanmıştır.
Mandela, anti-sömürgeci ve anti-apartheid görüşü ile uluslararası beğeni topladı ve 1993'deki Nobel Barış Ödülü, Amerika Birleşik Devletleri Başkanlığı Özgürlük Madalyası ve Sovyet Lenin Nişanı da dahil olmak üzere 250'nin üzerinde ödül kazandı. Güney Afrika'da "Ulusun Babası" olarak görülür.
Mandela 2008 yılında ABD'nin terörist listesinden çıkarıldı.
8 Haziran 2013'te hastaneye kaldırılan Mandela, 5 Aralık 2013'te hayatını kaybetmiştir.


0 yorum:

Yorum Gönder

  ©   Sağ Tıklama Engeli