Posted by uçan adam Posted on 12:55 | No comments

ORTA DOĞUNUN İNCİSİ: KATAR




Gezimanya’nın daveti üzerine Katar Turizm Çalıştayı’na katıldım. Yaklaşık 25-30 kişilik bir grupla Taksim’deki Titanic Otel’de bir araya geldik.  Gezginler, bloggerlar ve turizm sektöründe çalışan arkadaşlarla Katar destinasyonu üzerine konuştuk.  Bir yandan bloggerları ve gezginlerin Katar deneyimlerini dinlerken diğer yandan yöresel lezzetlerini test ettik. Felafel, Tabule, humus gibi değişik lezzetlerini tattık. Sunumlar ve interaktif sohbetler eşliğinde Katar'ın Türkiye'de tanıtımı nasıl daha verimli hale getirilebilir avantaj ve dezavantajları nelerdir bunlar üzerine konuştuk. 

Evvela şunu belirteyim bu etkinlikten sonra ölmeden önce yapılacaklar listeme bir madde daha koydum;
- Çölde bir gece (ya da bir kaç gece) çadır kurup yıldızları pozlamak ve gecenin muhteşemliğini yerdeki çöl kumlarına dokunarak hissetmek…

Orta Asya bozkırlarında kurtların uluması eşliğinde çadırlarda geçirdiğim geceler benim için muhteşem birer deneyimdi. Aynı şekilde çölde geçireceğim gecelerin heyecanı şimdiden beni sardı. Öncesinde hiç bu kadar çöle karşı merak ve arzu duyacağımı düşünmezdim. Daha da ilginci çölün hemen bitiminde masmavi denizlerde yüzebilme fırsatı en ilgi çekici noktalardan biri. İki hatta üç eşsiz deneyimi aynı anda sunan bir lokasyon; Düşünsenize deniz kenarındaki çöl kumlaro üzerine çadırınızı kurdunuz ve denizde gün batımı ve çölde gün batımını aynı anda izleyip gece yıldız pozlaması yapıp sabah serinliğinde çadırınızdan çıkıp denize girebilirsiniz. Ayrıca çölde safari, treking, ve ralli gibi etkinlikleri de değerlendirebilirsiniz.
Yine en ilgi çekici lokasyonlardan biri Banana Island… Maldivler'in muadili denecek güzellikte bir yer. Türkiye'ye de sadece 4 saat uçak mesafesinde olması ise büyük avantaj. En az bir gece geçirilmesini tavsiye ediyorlar.








Her gidenin mutlaka bahsettiği Souq Waqif… Sanırım bizdeki Mısır Çarşısıyla kıyaslanabilir. Gerçi Souq Waqif’da etkinlikler, gösteriler de oluyor anladığım kadarıyla. Ama Orta doğu kültürünü yansıtan bir çok detayı burada bulmak mümkünmüş. 


Ben her gittiğim ülkede müzeleri mutlaka gezerim. Hatta her şehrin müzesini gezmeye çalışırım. Üzerinde gezindiğim toprakların yüzlerce binlerce yıllık tarihlerini bilmek hissetmek isterim. Katar’da da mutlaka gidilmesi tavsiye edilen İslem Eserleri Müzesi… Bütün islam kültürlerinden örnekler taşıyan çok zengin içerikli bir müze… Sürekli değişen özel sergi programlarıyla ziyaretçilerin ilgisini taze tutuyor.


Bir de inci olayı var. Katar için incinin ana vatanı diyorlar. Tarih boyunca inci çıkarma, üretme ve pazarlama merkezi olmuş. Merak ettim doğrusu Katar’ın denizlerinde inci oluşmasını sağlana ya da bu kadar özel inci oluşmasını sağlayan özel bir neden mi var diye.  İnci ile ilgili bu kadar geçmişi olunca Pearl-Qatar’ın olmaması ayıp olurdu. Pearl-Qatar West Bay açıklarında bulunan insan yapımı bir ada. Yat ve marinaların bulunduğu villa, otel, rezidans, butik, showroom ve marinaların bulunduğu harika bir yer. 

Yine en çok ilgimi çeken şeylerden biri şahin-kartal besleme kültürü. Özellikle Türk coğrafyalarını gezerken kartal avcılığı konusu fazlasıyla ilgimi çekmiş ve bununla ilgili videolar çekmiştim (Şurada) Buradaki yırtıcı kuş kültürü geleneksel olmaktan çıkıp ciddi manada modernize olmuş durumda. 


Son olarak Katar kafanızdaki kötü arap, pis arap, kültürsüz arap fikrini yıkmanız için harika bir yer. Gitmediği köyün, ve tanışmadığı kişinin cahilidir insan. Ön yargılarınızı yıkın ve yola çıkın. Ya da siz yola çıkın ön yargılarınız zaten yıkılacaktır. :)



0 yorum:

Yorum Gönder

  ©   Sağ Tıklama Engeli