Posted by uçan adam Posted on 13:36 | No comments

KAZAKİSTAN'DA HEM MODERN HEM GELENEKSEL ESİNTİLER


Burası Kazakistan'ın en büyük camisi olarak geçiyor. Hazret Sultan Camii... Ki gerçekten de büyük insan içeri girince hissediyor büyüklüğünü. Bu fotoğrafı çekmek için 24-85mm geniş açı lens kullandım ancak o bile yeterli olmadı.
-Yanlış hatırlamıyorsam 10 bin kişilik kapasitesi var.

-Görebildiğim kadarıyla Osmanlı Selçuklu izleri taşımakla beraber modern çizgileri de olan bir cami. İnşaasında İtalyan ve Türk sanatçılar çalışmış.
-Sosyal bir tesis olarak inşa edilen caminin ibadet bölümlerinin yanı sıra taziye salonları, kütüphaneler, nikah salonları, arşiv, lojmanlar, ofisler, 400 kişilik yemekhane, VIP odalar, el ayak kurutma ve terlik odaları gibi mekanlar da bulunuyor.

-Cami yapımında Türkiye'den malzeme kullanılmaya özen gösterilirken, mermer ve dış cephe kaplamalar, vitray camlar gibi pek çok malzeme Türkiye;den götürülmüş.
-Mesela Camide kullanılan çinilerin tamamı İznikten getirilmiş.
-Caminin açılışını yapan Kazakistan Cumhur başkanı; bu camiyi havaalanı yolu üzerinde yaptık ki gelen yabancılar nasıl büyük bir millet ve köklü bir devlet olduğumuzu görsünler bilsinler demiş.
Aslında burayı sadece bir cami olarak düşünmemek gerek. Osmanlı'nın külliye şeklinde inşaa ettiği Sultan Ahmet, Selimiye, Süleymaniye yapıları havasında. İçerisinde sadece cami değil bir çok sosyal unsuru da barındırıyor.
-Bütün bu mimari projeyi yapan ise bir türk müteahhitler ve bir türk şirketi o da ayrı bir güzellik. İnsan neden bizim ülkemize de böyle güzel camiler yapmıyorsunuz arkadaş diyor.
Eğer Kazakistan'a yolunuz düşerse buraya mutlaka uğrayın. Modern ama geçmişten kopuk olmayan çok güzel mimari eserler yapılabiliyormuş diyebileceğiniz bir şaheser.

0 yorum:

Yorum Gönder

  ©   Sağ Tıklama Engeli